Suomi – Ylin taso – Tekstin ymmärtäminen
- Vastaa kaikkiin kysymyksiin. Vääristä vastauksista ei rangaista.
- Monivalinta- ja oikein-väärin-tehtävissä vain yksi vaihtoehto/väittämä on oikein.
- Monivalinta- ja oikein-väärin-tehtävät vastataan erilliselle vastauslomakkeelle (ks. täyttöohje).
Huom! Vain vastauslomakkeelle merkityt vastaukset otetaan arvioinnissa huomioon. - Avointen kysymysten vastaukset kirjoitetaan tehtävävihkoon. Kirjoita selkeällä käsialalla.
Lue lisää tekstin ymmärtämisen osakokeesta täältä.
HAJAUTETTU VIISAUS JA RAHAPUSSI PUNTARISSA
Kun Suomen hallintoa uudenaikaisuuden nimissä kevennettiin lisäämällä kuntien itsehallintoa, saatiin sosiaali- ja terveyspolitiikkaan mahtava vaikuttaja: kuntien päättäjät, ja heidän edustajansa, Suomen Kuntaliitto.
Vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kannalta uudistus meni ilmeisesti metsään. Suomen kunnissa vallitsee tällä hetkellä viidakon laki. Vammaisten ja sairaiden harkinnanvaraisia tukia myönnetään oman maun mukaan eli sen verran kuin suositummilta hankkeilta ja lakisääteisiltä velvoitteilta liikenee. Lakisääteisyyden rajoja myös kylmästi koetellaan, jolloin oikeutta saa, ken viitsii sitä oman kunnan päättäjien kanssa käräjöidä.
Syksyllä tilanne kärjistyi kahdellakin tavalla: opetusministeriö halusi kehittää erityisopetuksen tilannetta ja määräsi, että sopeutumattomien oppilaiden ryhmäkoon yläraja olisi kymmenen oppilasta. Tämä määrä käytöshäiriöisiä oppilaita lienee maalaisjärjenkin mukaan riittävä haaste erityisopettajan hallittavaksi, saati opettamaksi. Suomen Kuntaliitto oli eri mieltä ja haastoi opetusministeriön oikeuteen: lakipykälien mukaan ryhmäkokoa ei voinut rajoittaa. Erityisluokat joutanevat hankalien, vaikeuksissa olevien oppilaiden kaatopaikoiksi?
Sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan yritti korjata vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja vanhojen ihmisten kohtelua: vanhan käytännön mukaan heille oli terveyskeskuksista jaettu ilmaiseksi kotihoitotarvikkeet, kuten katetrit, vaipat ja ruiskut. Monet kunnat ovat viime aikoina lakanneet tarvikkeita jakamasta tai asettaneet niille omavastuuosuuksia. Seurauksena monen hoitomenot ovat kasvaneet satoja, jopa tuhat markkaa kuukaudessa.
Koska tämä taloudellisen tilanteen heikennys tapahtui alueellisesti epätasa-arvoisesti ja koski väestöä, joka usein elää minimitoimeentulon varassa, ministeriö halusi lakimuutoksella taata heille hoitotarvikkeet. Hallitus ei muutosta kuitenkaan vahvistanut. Tiedotusvälineitten mukaan taustavaikuttajana tässäkin heikennyksessä oli Suomen Kuntaliitto, joka kritisoi lakimuutoksen aiheuttamia ”uusia” velvoitteita.
Päätösvallan hajauttaminen kuulostaa demokraattiselta toimintamallilta. Mutta jos päätösvalta hajautetaan valistuneelta ja tasapuoliselta keskusorganisaatiolta yksisilmäisesti menoja mittaileville kunnanisille, saattaa tulos mennä metsään.
Tukilinja
Risc Monitor -asennetutkimuksen mukaan Suomesta on kadonnut vuodessa 150 000 ”luovaan luokkaan” kuuluvaa työntekijää. MDC Risc Internationalin toimitusjohtajan Ilkka Halavan mukaan ”luovuus on korvautunut joillain rutiininomaisemmalla toiminnalla”. Työpaikoilla tehokkuutta tavoitellaan tiukalla numerojohtamisella, joka ”syö luovan luokan tarvitsemaa happea”.
Tulos ravistelee yleistä uskoa, että ”tietoyhteiskunnan” työt jo määritelmällisesti rikastaisivat tekijöitään toisin kuin teollisen työnjaon mukaiset monistustyöt. Osaajia ei kuulemma voi komentaa eikä kytätä, sillä hehän voivat äänestää jaloillaan. Mutta kun työssä voi toteuttaa itseään, tuottavuus sinkoutuu nousuun kuin sivutuotteena. Ja kun pelkkä tiedon hallinta on onnen avain, kaikki voivat tulla autuaiksi suorittamalla tutkinnon päälle.
HS
Luokattomuuden ihannointi kummastuttaa
Pekka Käppi peräsi Keskisuomalaisen puheenvuoropalstalla keskustelua luokattomasta peruskoulusta. Hän itse tuntui olevan kovin haltioissaan asiasta. Erikoiselta tuntui kyllä se, että asia oli hänelle ikäänkuin uusi, vaikka Voionmaan koulussa sitä on toteutettu yläasteellakin jo vuodesta 1994.
Itse olen kahden jo aikuisen lapsen äiti ja lasten kautta luokaton lukio tuli varsin tutuksi. Tyttäreni toveri oli tuolloin lyseossa, joka vielä silloin oli luokallinen ja näin heillä oli mahdollista vertailla hyvinkin näitä koulumuotoja. Tyttärestäni ei tullut luokattomuuden ihannoijaa. Hän on edelleenkin sitä mieltä, että korkeintaan lukiossa luokattomuus toimii, muttei peruskoulussa. Itse olen pohtinut tätä asiaa toistuvasti, sillä omien lasten aikuistumisen jälkeenkin tuntuma koululaisten maailmaan jatkuu pitkäaikaissairaita lapsia ja heidän perheitä hoitaessa. Lastenpsykiatrit ovat monessa yhteydessä olleet kovin huolissaan nykyajan lasten turvattomuuden ja psyykkisten ongelmien lisääntymisestä. Lapsilla ei ole useinkaan enää edes kodeissa turvallisia pitkäkestoisia ihmissuhteita puhumattakaan päiväkodeista ja kouluista. Lastenpsykiatri Tuula Tamminen puhui joulukuussa ”Punainen lanka” -ohjelmassa ”pätkälapsuudesta”.
Lapset elävät elämäänsä pätkissä, milloin yhdessä kodissa milloin toisessa. Milloin ympärillä on sisaruksia/sisaruspuolia enemmän milloin vähemmän. Päiväkodeissa ryhmät ovat suuret, hoitajat vaihtuvat. Isovanhemmat ovat kaukana, harvoin tiiviisti mukana lapsiperheiden elämässä. Ei ihme, että tässä viidakossa monen lapsen sielunelämä on useinkin aika hukassa. Ja se näkyy hyvin helposti lastenlääkärin päivittäisessä työssä. Ei tähän soppaan enää tarvitsisi sotkea luokatonta peruskoulua, joka edelleen jättää lapsen ilman turvallista samaistumisryhmää.
Tuskin opettajien resurssit riittävät koskaan jokaisen yksilölliseen huomioimiseen niin, että peruskouluikäinen lapsi tuntisi olonsa turvalliseksi ”yksilöllisten valintojen” keskellä. Luokattomassa opetuksessa paino siirtyy liikaa pelkkään oppimissuorituksien ja yksilöllisten valintojen korostamiseen ja kuitenkin niin ala-asteella kuin yläasteellakin asioiden määrä ja opetukseen käytettävissä oleva aika on itse asiassa niin suppea, että valinnaisuus on helposti vain näennäistä.
SUOMEN MAATALOUSVÄESTÖN MUUTOS
Maatalousväestön määrä putosi Suomessa vuoden 1950 noin 900 000:sta hieman yli neljännesmiljoonaan ammatissa toimivaan jo vuoteen 1980 mennessä. Vähetessään maatalousväestö samankaltaistui myös sisäisesti: ylivoimainen enemmistö maataloudesta elävistä oli perheviljelijöitä, ja perheen ulkopuolinen työvoiman käyttö kävi harvinaiseksi. Toinen muutos oli se, että maatilan tuotannosta meni entistä suurempi osa myyntiin. Maanviljelijät olivat näin jatkuvasti lähestyneet muita yrittäjiä. Tuotantomääriin ei maatalouden työntekijämäärän vähentyminen juuri vaikuttanut. Ongelmaksi tuli pikemminkin ylituotanto. Ensiksi ylituotanto-ongelma tuli näkyviin karjataloudessa. Siitä yritettiin päästä viljanviljelyä suosimalla, mutta kun viljaakin alkoi tulla liikaa, peltoja oli ryhdyttävä paketoimaan. Rationalisointipaineet pakottivat hylkäämään perinteisen, tilan tuotannon monipuolisuutta arvostavan katsomuksen: oli erikoistuttava. Yhtä vähän kuin maatalouden uudenaikaistaminen 1800-luvulla nämäkään muutokset eivät tapahtuneet kivuttomasti. Peltojen paketointiin liittyi toisinaan suuren syntiinlankeemuksen tuntoja.
Kiihdyttääkö kuntoilu aineenvaihduntaa?
Aineenvaihdunta on kuntoilun jälkeen tavallista vilkkaampaa, mutta ei niin paljon kuin monet luulevat. Liikunnan aikana energiankulutus nousee sitä enemmän, mitä rasittavampaa kuntoilu on. Reippaan kävelyn aikana energiaa kuluu noin viisi kertaa ja juostessa kymmenen kertaa enemmän kuin levossa. Kun liikunta loppuu, elimistöön jää vauhtivaihde päälle joksikin aikaa. Liikunnan jälkeisen ylimääräisen energiankulutuksen suuruus riippuu rasituksen kestosta ja tehosta.
Hyvin pitkän liikunnan jälkeen aineenvaihdunta on tavallista vilkkaampaa jopa useamman tunnin. Tehokkaan liikunnan, esimerkiksi kuntosaliharjoittelun, aikana muodostuva maitohappo kiihdyttää myös liikunnan jälkeistä aineenvaihduntaa. Mitään selvää lukua liikunnan jälkeisestä aineenvaihdunnasta ei voi antaa. Energiankulutus ei kuitenkaan ole yleensä kuin 10–15 prosenttia liikunnan aikaisesta kulutuksesta. Jos siis tunnin kävelyn aikana on kulutettu 300 kcal, liikunnan jälkeen kuluu vielä ylimääräiset 30–40 kcal.
Kokonaisenergiankulutuksen kannalta tärkeää on liikunnan aikainen energiankulutus. Painonhallintaa varten kannattaa tavoitteeksi asettaa mahdollisimman paljon fyysistä aktiivisuutta, välittämättä liikunnan jälkeisestä energiankulutuksesta.
HS
Kaunis Veera Iisalmen kulttuurikeskuksessa
Prinsessa Armada – tuo tervahöyrymme verraton – rantautuu Iisalmen kulttuurikeskukseen lastinaan romantiikkaa, jännitystä, huumoria, kauniita lauluja ja tulisia tansseja. Zingali, mustalaiskuninkaaksi mielivä, salskea nuorukainen on iskenyt silmänsä tummaan Veeraan, mutta tämän sydän sykkii toisaalle. Komea insinööri Rikhard Holm on pestautunut laivaan kesätöihin. Tervahöyryjen kulta-aikaan 1900-luvun alussa Suomi oli vielä suuriruhtinaskunta, mutta Saimaan rannoille saakka kantautui idästä vallankumouksen kumu.
Yhteishyvä
Jokapaikan tietoteknologia uhkaa kansalaisten oikeuksia
Valvonta, sensuuri ja yksityisyyden suojan purkaminen etenevät käsi kädessä, kirjoittavat Päivikki Karhula ja Risto Heinonen. Ubiteknologian vanavedessä on syntymässä uusia tulkintoja siitä, mikä on sopivaa ja sallittua.
Kun tietotekNiikka ulottuu arkisen ympäristömme esineisiin, tiloihin, kulkuvälineisiin ja kehoon, puhutaan ubiteknologiasta tai jokapaikan tietoteknologiasta. Ympäristöön sulautuvat laitteet tunnistavat ja paikantavat huomaamattomasti mikrosirun ja siis myös sen kantajan. Näin tuotetaan tilanteeseen sopivia palveluja – asiakas voi saada tarjouksen puhelimeensa liikkuessaan ostoskeskuksessa tai autoilija välittömän ylinopeussakon. Viestintää, liikkumista, asiointia ja ostoksia voidaan seurata yhä tarkemmin. Oheistuotteena rakentuu myös tehokas valvonnan infrastruktuuri.
Viranomaisten tiukempi ote kansalaisiin näkyy tiedonkeruun lisääntymisenä. Sähköisen viestinnän tietosuojalaki edellyttää teletunnistetietojen keruuta. Poliisi on esittänyt sormenjälkien ja DNA-tietojen kokoamista kansalliseen tietokantaan. Poliisi haluaa myös väljentää nykyisten rekisterien tietosuojaa. Myös yritykset keräävät tietoja. Yhdysvaltojen suurimpien tiedonkeruuyritysten tietokannoissa on satojen miljoonien ihmisten tiedot, jotka on koottu julkisista ja yritysten tietolähteistä. Tietoja hyödyntävät esimerkiksi rekrytoijat, vakuutusyhtiöt ja turvallisuusviranomaiset. Verkossa tiedot välittyvät yli kansallisten rajojen. Menettely uhkaa kansalaisten yksityisyyttä, vähemmistöryhmien oikeuksia ja yritysten toimintaa, mutta myös kansallista turvallisuutta.
Normaalioloissa on helppo uskoa, että tietoja käytetään vain esitettyihin tarkoituksiin, mutta poikkeusoloissa esimerkiksi kattavat sormenjälki- tai DNA-rekisterit lyhentävät askelta poliisivaltioon. Yhdysvalloissa poikkeustilan pelisäännöt ovat muuttuneet perusteiksi kansalaisten oikeuksien jatkuvalle kaventamiselle.
Verkkomaailman avoimuus ja demokratia eivät toteudu pelkillä välineillä. Ne edellyttävät olosuhteita, joissa voi viestiä ja toimia ilman syrjinnän, uhkailun, väkivallan tai pidätetyksi tulemisen pelkoa. Se varmistetaan kansalaisen perusoikeuksin, jotka ovat kuitenkin kaventumassa.
Oikeus anonyymiyteen on haastettu. EU:ssa on ehdotettu blogien kirjoittajien taustojen paljastamista. Suomessa on esitetty, että medioiden keskustelupalstoilla verkossa keskusteltaisiin omalla nimellä. Sekä YK:n että kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n piirissä selvitetään mahdollisuuksia jäljittää verkon käyttäjiä.
Suomalaisen tietoyhteiskunnan keskeisen lainsäädännön valmistelussa on lähes kokonaan ohitettu kielteiset vaikutukset esimerkiksi yksityisyyteen. Tietoteknologian läpitunkema yhteiskunta on meillä nimetty arjen tietoyhteiskunnaksi. Ubiteknologia tarjotaan ihmisläheisenä ja parempaa huomista tarjoavana välineenä. Jos sen vaikutuksia kansalaisen oikeuksiin ei pohdita, tietoyhteiskuntakehitys kääntää hyvistä tarkoituksistaan huolimatta demokratian kehitystä päinvastaiseen suuntaan. Ubiteknologian käyttöönotossa on etsittävä kansalaisen oikeuksia turvaavia ratkaisuja ja vaihtoehtoisia toimintamalleja.
HS 2008