Högsta nivĂ„ – TextförstĂ„else

Svenska – Högsta nivĂ„ – TextförstĂ„else

Det finns tre olika uppgiftstyper i provet i textförstÄelse i examen: flervalsuppgifter, rÀtt-fel-uppgifter och öppna frÄgor. Nedan finns nÄgra exempel pÄ uppgifterna.

  • Svara pĂ„ alla frĂ„gor i examen. Du fĂ„r inte minuspoĂ€ng för fel svar.
  • Endast ett alternativ per frĂ„ga Ă€r rĂ€tt i flervalsuppgifter och rĂ€tt-fel-uppgifter.
  • Svara pĂ„ en separat svarsblankett i flervalsuppgifter och rĂ€tt-fel-uppgifter.
    • Obs! Endast kryssen pĂ„ svarsblanketten godkĂ€nns som svar.
  • Skriv svar pĂ„ öppna frĂ„gor i uppgiftshĂ€ftet. Skriv med tydlig handstil.

Flervalsuppgift:

Uppgift 1. Nyhet

LÀs texten och frÄgorna. VÀlj rÀtt alternativ (A, B eller C).
M1. Regeln om djur i fÄngenskap
M2. Lodjursungarna
M3. De svenska djurparkerna

TvÄ vilda lodjursungar fÄr vara kvar i djurpark

Lodjur tillhör gruppen statens vilt. Den som omhÀndertar ett lodjur ska anmÀla det till polisen. DÀrefter beslutar NaturvÄrdsverket om vad som ska hÀnda med djuret.

Det Àr inte sjÀlvklart att upphittade vilda djur ska placeras i djurpark. Grundregeln för djurparker och vilthÀgn Àr att dÀr frÀmst fÄr hÄllas djur som Àr födda i fÄngenskap. Men undantag kan göras i det enskilda fallet.

– Regeln om vilda djur i fĂ„ngenskap har skapats av hĂ€nsyn till djuren. Ett djur som föds i frihet ska ocksĂ„ leva i frihet. Vilda djur som Ă€r skadade fĂ„r i vissa fall omhĂ€ndertas för rehabilitering, men ska slĂ€ppas fria nĂ€r de Ă€r friska, sĂ€ger Susanna Löfgren, pĂ„ NaturvĂ„rdsverket.

Det hÀr fallet gÀller tvÄ utmÀrglade lodjursungar som hittades i en fÄrlada. Personal frÄn djurparken Nordens Ark tog in dem i djurparken dÀr de matats. Ungarna kan inte klara sig pÄ egen hand och kan alltsÄ inte slÀppas ut nu. De kan heller inte slÀppas ut som vuxna eftersom de inte lÀrt sig att jaga.

NaturvÄrdsverkets beslut innebÀr att lodjursungarna fÄr hÄllas i djurpark som tillhör Svenska Djurparksföreningen.

– Vi Ă€r medvetna om att Nordens Ark omhĂ€ndertog lodjursungarna utan polisens tillstĂ„nd. Vi kommer dĂ€rför att inleda diskussioner med djurparkerna om hur sĂ„dana hĂ€r frĂ„gor ska hanteras i framtiden samt hur man kan utveckla analysen av behovet av nytillskott och en plan för försörjning med nya lodjur, sĂ€ger Susanna Löfgren.

BÄde Nordens Ark och Svenska Djurparksföreningen har skickat in underlag om att djurparkerna behöver nya lodjur i sin verksamhet.

NaturvÄrdsverket

RĂ€tt-fel-uppgift:

Uppgift 2. Artikel

LÀs texten och pÄstÄendena. VÀlj A, om pÄstÄendet Àr rÀtt och B, om det Àr fel.

M1. Arbetarskyddslagen utesluter anvÀndningen av tipstelefon.
M2. Tipstelefonen bidrar till arbetsgivarens ingripande i arbetsolÀgenheter.
M3. Tipstelefonen lanserades av ett inhemskt företag.

TIPSTELEFON

Nylands arbetarskyddsdistrikt (NAD) gav i vÄras ett företags ledning anvisningar dÀr det pÄpekade att lanseringen av tipstelefonen stred mot en allmÀn praxis och god sed. Distriktschefen hÀnvisar till arbetarskyddslagen och framhÀver att möjligheten att anonymt skvallra pÄ arbetskamraten inte passar in pÄ lagens anda. Om nÄgon anser att en arbetskamrat har uppfört sig olÀmpligt ska saken behandlas direkt.

Distriktschefen anser dock att fallet Àr grovt men eftersom ingen verkar anvÀnda telefonen, finns det knappast nÄgot skÀl att göra annat Àn följa med situationen. En tidningsreporter har flera gÄnger försökt ringa tipstelefonen men uppmanas kontrollera telefonnumret.

Företagets verkstÀllande direktör upprepar samma motiveringar som i vÄras: det gÄr inte att avstÄ frÄn telefonen, eftersom koncernbeslutet om help line-linjen fortfarande Àr bindande. NAD:s chef svarar att hon inte kan komma pÄ lika grova ÄtgÀrder som internationaliseringen av ett företag skulle ha lett till.

PAM

Öppna frĂ„gor:

Uppgift 3. Blogg

LÀs texten och besvara frÄgorna pÄ svenska.
A1. Varför var berÀttaren privilegierad?
A2. Sammanfatta den centrala betydelsen i uttrycket: ”Duktighetsmaskinen inom oss mĂ„ste ibland ges frihet frĂ„n förpliktelser och rutiner.”

Jag ringde min vĂ€n Martin och berĂ€ttade för honom att jag haft en lĂ„gproduktiv dag och att samvetet gnagde till följd av detta. Hos honom hade mitt dĂ„liga samvete inte mycket stöd att hĂ€mta. IstĂ€llet menade han att det var ”glĂ€djande” att jag dragit benen efter mig en hel dag.

”Det tar du igen senare” sa han och gav mig en lektion i hasandets undersköna konst.

VÀl medveten om att alla inte kan kasta om arbetsdagar och ledighet efter eget godtycke tror jag att han har rÀtt. Duktighetsmaskinen inom oss mÄste ibland ges frihet frÄn förpliktelser och rutiner. OcksÄ sjÀlen behöver gÄ i morgonrock och tofflor ibland och dra benen efter sig. Oavsett om detta leder till ny inspiration och nya friska tag eller inte Àr hasande en del av livet.

Thomas Sjödin, www.bibelskolan.com