Flervalsuppgift (AN-TF)

Flervalsuppgift:

Uppgift 1. Nyhet

LÀs texten och frÄgorna. VÀlj rÀtt alternativ (A, B eller C).
M1. Regeln om djur i fÄngenskap
M2. Lodjursungarna
M3. De svenska djurparkerna

TvÄ vilda lodjursungar fÄr vara kvar i djurpark

Lodjur tillhör gruppen statens vilt. Den som omhÀndertar ett lodjur ska anmÀla det till polisen. DÀrefter beslutar NaturvÄrdsverket om vad som ska hÀnda med djuret.

Det Àr inte sjÀlvklart att upphittade vilda djur ska placeras i djurpark. Grundregeln för djurparker och vilthÀgn Àr att dÀr frÀmst fÄr hÄllas djur som Àr födda i fÄngenskap. Men undantag kan göras i det enskilda fallet.

– Regeln om vilda djur i fĂ„ngenskap har skapats av hĂ€nsyn till djuren. Ett djur som föds i frihet ska ocksĂ„ leva i frihet. Vilda djur som Ă€r skadade fĂ„r i vissa fall omhĂ€ndertas för rehabilitering, men ska slĂ€ppas fria nĂ€r de Ă€r friska, sĂ€ger Susanna Löfgren, pĂ„ NaturvĂ„rdsverket.

Det hÀr fallet gÀller tvÄ utmÀrglade lodjursungar som hittades i en fÄrlada. Personal frÄn djurparken Nordens Ark tog in dem i djurparken dÀr de matats. Ungarna kan inte klara sig pÄ egen hand och kan alltsÄ inte slÀppas ut nu. De kan heller inte slÀppas ut som vuxna eftersom de inte lÀrt sig att jaga.

NaturvÄrdsverkets beslut innebÀr att lodjursungarna fÄr hÄllas i djurpark som tillhör Svenska Djurparksföreningen.

– Vi Ă€r medvetna om att Nordens Ark omhĂ€ndertog lodjursungarna utan polisens tillstĂ„nd. Vi kommer dĂ€rför att inleda diskussioner med djurparkerna om hur sĂ„dana hĂ€r frĂ„gor ska hanteras i framtiden samt hur man kan utveckla analysen av behovet av nytillskott och en plan för försörjning med nya lodjur, sĂ€ger Susanna Löfgren.

BÄde Nordens Ark och Svenska Djurparksföreningen har skickat in underlag om att djurparkerna behöver nya lodjur i sin verksamhet.

NaturvÄrdsverket