Keskitaso РTekstin ymmärtäminen

Suomi РKeskitaso РTekstin ymmärtäminen

  • Vastaa kaikkiin kysymyksiin. V√§√§rist√§ vastauksista ei rangaista.
  • Monivalinta- ja oikein-v√§√§rin-teht√§viss√§ vain¬†yksi¬†vaihtoehto/v√§itt√§m√§ on oikein.
  • Monivalinta- ja oikein-v√§√§rin-teht√§v√§t vastataan erilliselle vastauslomakkeelle (ks. t√§ytt√∂ohje).
    Huom! Vain vastauslomakkeelle merkityt vastaukset otetaan arvioinnissa huomioon.
  • Avointen kysymysten vastaukset kirjoitetaan teht√§v√§vihkoon. Kirjoita selke√§ll√§ k√§sialalla.

Lue lisää tekstin ymmärtämisen osakokeesta täältä.


Tehtävien sisällysluettelo:

Mallitehtävät 1:

Monivalintatehtävä


Tehtävä 1. Uutinen                                                           

Lue uutinen ja siihen liittyvät kysymykset. Valitse oikea vaihtoehto (A, B tai C).
M1. Aikuiset voivat joskus ajatella, että
M2. Kun eläin leikkii ryhmässä,
M3. Ryhmäleikit voivat olla haitallisia, koska
M4. Leikki on luksusta, koska se on mahdollista vain, kun

Eläimet harjoittelevat elämää varten
Aikuinen voi joskus vähättelevästi sanoa, että leikki on sellaista puuhastelua, jolla ei ole mitään tarkoitusta. Leikillä on tarkoituksensa. Kun nisäkkäät ja linnut leikkivät, ne harjoittelevat taitoja, joita ne tarvitsevat myöhemmässä elämässä. Ne voivat verrata omia kykyjään muiden taitoihin ja testata suhdettaan toisiinsa.
 
Ryhmässä leikittäessä eläimet joutuvat viestimään keskenään ja oppivat tekemään asioita yhdessä. Ne opettelevat myös ottamaan joukossa eri rooleja. Leikissä teeskennellään aina. Teeskentely voi auttaa eläintä erottamaan, miltä joku asia näyttää verrattuna siihen, mitä se oikeasti on. Mukana on saalistusta, pakenemista ja vähän tappeluakin. Myös toisen eläimen kosiskelu vaatii harjoittelua. Eläimet toistavat näitä leikkejä ja oppivat toisiltaan. Välillä vanhempi eläin näyttää mallia. Ryhmäleikistä voi olla haittaakin. Se saattaa altistaa leikkijät saalistajien hyökkäyksille. Se vie myös aikaa ruuan etsimiseltä.
 
Elämän jatkumisen kannalta suuri osa eläimistä pärjää kyllä ilman leikkiäkin. Leikki onkin luksusta, ylellisyyttä. Siihen on varaa vasta, kun eläin on saanut ruokaa, turvaa, unta ja se on terve. Lopulta myös eläimiä alkaa leikkiminen väsyttää. Niille tulee nälkä tai joku isompi tai vanhempi keskeyttää leikin.
 
Yksinkertaisin selitys leikille on sittenkin kai se, jonka kaikki leikkineet tietävät: se vaan on niin hauskaa.

Monivalintatehtävä


Tehtävä 2. Kommentti                                                          

Lue teksti ja siihen liittyvät kysymykset. Valitse oikea vaihtoehto (A, B tai C).
M1. Kaikilla suomalaisilla on talkoista jonkinlainen
M2. Talkootyö on
M3. Ennen talkoilla mm.
M4. Kulttuurin muuttuessa talkoot ovat
M5. Järjestöt ja yhdistykset
M6. Vapaaehtoiset auttoivat vanhuksia
M7. Talkooperinteisiin kuuluu

Talkoisiin!
 
Milloin osallistuit viimeksi talkoisiin? Minä muistaakseni syksyllä, haravointiin.
 
Jokaisella suomalaisella on joku haju siit√§, mit√§ talkoilla tarkoitetaan. Auttamista. Naapuriapuun perustuvaa yhteist√§ ty√∂urakkaa. Ty√∂t√§ ilman palkkaa. T√§ss√§ maassa on rakennettu talkoilla ty√∂v√§entaloja ja rukoushuoneita ‚Äď hein√§nteosta puhumattakaan. Naapurit ja kyl√§nmiehet ovat aina syttyneet hyville, yhteis√∂√§ rakentaville hankkeille ja tulleet apuun, kun joku ei ole selvinnyt yksin. Talkoot ovat entisajan Suomen vastine nykyisille EU-tukiaisille.
 
Vanhan ajan talkoot etsivät Suomessa nyt uusia sovelluksia, seurojentaloja kun ei tarvita ja koneet nostavat viljan pelloilta.
 
Tosiasiassa naapuriapua tarvitaan yh√§, ja sit√§ l√∂ytyy. Talkoilla on uusi nimi: vapaaehtoisty√∂. Ihmisill√§ on yh√§ halu tehd√§ hyv√§√§. Tarvitaan vain operaattoreita ‚Äď j√§rjest√∂j√§ ja yhdistyksi√§ ‚Äď jotka organisoivat kansalaisten valmiuden antaa aikaansa yhteiseen hyv√§√§n. Uuden ajan talkoosovellus olivat ne sadat vapaaehtoiset, jotka auttoivat vanhuksia siirtym√§√§n televisionkatsomisen digiaikakauteen. Kun vanhuksen telkkarista alkoi n√§ky√§ vain lumisadetta, n√§m√§ digikummit jakoivat neuvoja puhelinkeskuksissa tai riensiv√§t paikalle auttamaan.
 
Talkoiden paras puoli on hyvän olon leviämisessä. Vanhus saa apua, mutta talkoolainenkin kokee iloa: kerrankin minusta oli jotain hyötyä! Se on kokemus, jonka soisi yhä useammalle.
 
Mitä voisimme oppia vanhasta talkooperinteestämme? Ensinnäkin, talkoot olivat rajattuja yhden asian projekteja. Tiedettiin miksi, milloin ja mihin asti; ei tarvinnut sitoutua määräämättömäksi ajaksi.
 
Toiseksi talkoisiin liittyi hauskanpito. Yhdessä tehdyn työn jälkeen järjestettiin juhlat. Eikä vapaaehtoisuus synny noin vain: tarvitaan paitsi motivaatio ja tehokas operaattori, myös se, että porukalla on kivaa.
 
ET-lehti

 

Oikein-väärin tehtävä:


Tehtävä 2. Artikkeli                                                                      

Lue teksti ja siihen liittyvät väitteet. Valitse A, jos väittämä on oikein, ja B, jos väittämä on väärin.
M1. Lottovoiton jälkeen haaveet ovat hurjia.
M2. Elämä on lottovoiton jälkeen turvallisempaa ja helpompaa.
M3. ‚ÄĚOlla tiukoilla‚ÄĚ tarkoittaa, ett√§ on suuret tulot ja paljon rahaa.
M4. Voittajista tuntuu, että ihmiset ovat heille kateellisia.
M5. Lottovoittajat eivät lopeta pelaamista voiton jälkeen.

IHANAN KEPE√Ą VAPAUS
 
Kaikki ihmiset haaveilevat, mit√§ tekisiv√§t, jos voittaisivat Lotossa. Usein haaveet ovat huikeita ja suunnitelmat hurjia. Kun voitto sitten osuu kohdalle, ajatukset muuttuvat. Ensimm√§inen tunne on h√§mm√§stys ‚Äď sitten el√§m√§ jatkuu, usein tuttua uomaansa.
 
Itse el√§m√§ ei v√§ltt√§m√§tt√§ muutukaan ‚Äď kaikki lottovoittajat eiv√§t vaihda asuntoa tai lopeta ty√∂ntekoa. ‚ÄĚVoitto ei muuta el√§m√§√§ t√§ysin, mutta se helpottaa el√§mist√§‚ÄĚ, sanoo Veikkauksen haastattelema lottovoittaja.
 
Veikkauksen joulukuussa haastattelemat lottovoittajat olivat kaikki yht√§ mielt√§ siit√§, ett√§ iso rahapotti tuo el√§m√§√§n turvallisuutta. ‚ÄĚVoitto toi turvaa ja varmuutta vanhuuteen. Raha rauhoittaa kummasti. Se my√∂t√§ on my√∂s mahdollisuus tehd√§ sit√§, mit√§ huvittaa‚ÄĚ, voittajat kommentoivat.
 
Tietynlainen vapauden tunne ja tunne siit√§, ett√§ yh√§ useampi asia on mahdollinen, oli lottovoittajien mielest√§ lottovoiton mukana tullut t√§rkein asia. ‚ÄĚTuntui ihmeelliselt√§, kun maksoi asuntolainan kertaheitolla pois. Emme en√§√§ muistaneet, millaista velaton arkiel√§m√§ on ‚Äď oltiin oltu niin tiukoilla perheen menojen ja asuntolainan kanssa, ett√§ rahaa ei riitt√§nyt mihink√§√§n ylim√§√§r√§iseen. T√§h√§n asti‚ÄĚ, yksi lottovoittajista kertoi.
 
Voittajat eiv√§t kokeneet, ett√§ muut ihmiset olisivat heille kateellisia. ‚ÄĚReilulla pelill√§h√§n t√§m√§ voitto on saatu. Jos ei rellest√§ rahoilla, ei kukaan ole kateellinenkaan‚ÄĚ, mietittiin.
 
Kaikki lottovoittajat jatkoivat pelaamista edelleen. Yksi voittajista kertoi käyvänsä edelleen siinä samassa kioskissa lottoamassa, mistä jättipottikin oli tullut.
 
Isoista voitoista haaveileville lottovoittajat antavat ohjeeksi: ‚ÄĚJokainen voi voittaa ‚Äď kaikki on mahdollista‚ÄĚ.
 
Veikkauksen asiakaslehti nro 7

 

Oikein-väärin tehtävä:


Tehtävä 1. Mielipide                                                                       

Lue mielipide ja siihen liittyvät väitteet. Valitse A, jos väittämä on oikein, ja B, jos väittämä on väärin.
M1. Pojat häiritsivät tahallaan elokuvan katsomista.
M2. Muut katsojat käskivät poikia olemaan hiljaa.
M3. Pojat katsoivat elokuvan loppuun asti.
M4. Katsojien pitää käskeä pois häiriköt.
M5. Teatterin pitäisi kieltää häiritsijöiltä pääsy elokuviin.
M6. Kirjoittaja haluaa rahansa takaisin, koska hänen elokuvailtansa meni pilalle.

Häiriköt pois elokuvista
 
Mikä on elokuvateattereiden vastuu häiriköivästä elokuvayleisöstä? Menin elokuviin muutama päivä sitten odottaen monen muun tavoin hienoa ja vaikuttavaa elokuvakokemusta, ja kokemus siitä tulikin, mutta ei millään tavoin miellyttävä sellainen. Jotenkin elokuviin oli päässyt kaksi reilusti alaikäistä, jotka pilasivat kaikkien nautinnon puhumalla tauotta läpi elokuvan. Huomautukset eivät näihin kahteen poikaan tepsineet, ja heidän ainoa aikomuksensa olikin vain häiritä muita niin paljon kuin mahdollista. Rohkeutta jäädä elokuvan loppuun saakka kohtaamaan muun yleisön kiukku heillä ei ollut, vaan he luikkivat salista vähin äänin hieman ennen elokuvan päättymistä.
 
Yleisön tuskin voidaan odottaa ryhtyvän kurinpitotoimenpiteisiin, vaikka itse olisinkin mielelläni kantanut pojat niskavilloista pihalle. Tällainen viime aikoina jo reilusti lisääntynyt häiriköinti pitäisi kuitenkin lopettaa heti alkuunsa. Ehdottaisinkin, että teatterit ottaisivat tiukan asenteen: häiriköille porttikielto ainakin joksikin aikaa. Tahallisen häiritsijän poistaminen kesken elokuvan on sekin pienempi keskeytys ja haitta elokuvakokemukselle kuin joutua kuuntelemaan asiattomia kommentteja.
 
Ymmärrän, etteivät häiriköt ole teatterin vika, mutta jonkin täytyy vastata maksaville asiakkaille. Elokuvailtani mennessä seuraavan kerran vastaavalla tavalla pilalle tulen vaatimaan rahojani takaisin.
 
Vihainen elokuvan ystävä

Avoimet kysymykset:


Tehtävä 1. Ohje                                      

Lue teksti ja vastaa kysymyksiin suomeksi.
A1. Mitä tarvitaan, jos haluaa kirjastokortin? (Mainitse 2 asiaa.)
A2. Ketkä voivat katsoa lainaajan rekisteritiedot? (2 tahoa.)
A3. Miksi oman kirjastokortin lainaaminen ystävälle voi olla huono asia?
A4. Mitä kirjasto tekee, jos joku ilmoittaa, että kirjastokortti on kadonnut?

Lainausoikeus ja kirjastokortti
 
Lainausoikeuden ja kirjastokortin saa esittämällä valokuvalla ja henkilötunnuksella varustetun henkilötodistuksen ja ilmoittamalla osoitteensa. Alle 15-vuotias, laitos tai yhteisö tarvitsee täysi-ikäisen takaajan, joka sitoutuu vastaamaan lainatusta aineistosta. Kirjastolla on oikeus rekisteröidä lainaajan henkilötunnus perintätarkoituksiin. Henkilöllisyyden todistettuaan lainaaja voi tarkistaa itseään koskevat rekisteritiedot. Kaikki asiakkaaseen ja tai hänen lainaukseensa liittyvä tieto on luottamuksellista. Kirjasto ei luovuta näitä tietoja ulkopuolisille.
 
Kirjastokortti on henkilökohtainen. Sen omistaja tai takaaja on vastuussa kaikesta hänen kortillaan lainatusta aineistosta. Vastuu ulottuu myös kadonneella kortilla lainattuun aineistoon, kunnes kortin omistaja on tehnyt kortistaan katoamisilmoituksen. Kirjasto asettaa kadonneeksi ilmoitetun kortin käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä. Kadonneen kirjastokortin uusimisesta peritään maksu.
 
Jyväskylän maalaiskunnan kirjasto: opas

Avoimet kysymykset:


Tehtävä 2. Ilmoitus                                      

Lue teksti ja vastaa kysymyksiin suomeksi.
A1. Kenelle avoimien ovien päivä on suunnattu?
A2. Millaiset varusteet pitää olla? (2 asiaa)
A3. Mitä osallistuminen maksaa?

Tervetuloa osallistumaan urheiluseura Kunnostuksen avoimien ovien päiviin!
 
Toimimme osana Suomen Kuntoliikuntaliiton valtakunnallista Hyv√§ kunto, hyv√§ el√§m√§ -liikuntakampanjaa. Tarjoamme erityisesti Sinulle, joka et ole aikaisemmin harrastanut liikuntaa, mahdollisuuden tutustua seuraaviin liikuntamuotoihin joka kuukauden viimeisen√§ lauantaina klo 12‚Äď18 koko syyskauden ajan: selk√§ryhm√§, tuolijumppa, venyttelyjumppa, kuntonyrkkeily ja kuntosaliharjoittelu.
 
Naisille ja miehille omat ryhmät.
 
Kuntonyrkkeilyssä ja kuntosaliharjoittelussa on käytettävä sisäliikuntajalkineita, muihin ryhmiin voit tulla sellaisena kuin olet.
 
Kaikki avoimien ovien liikuntaryhmät ovat maksuttomia.
 
Tule kokeilemaan kaikkia lajeja ja ota kaverikin mukaan!
 
Uuden toimipisteemme osoite on Korpikuja 8.
 
Lisätietoja numerosta (02) 643 7721 tai osoitteesta  www.kunnostus.fi


Mallitehtävät 2:

Monivalintatehtävä:


Lue tiedote ja siihen liittyvät kysymykset. Valitse oikea vaihtoehto (A, B tai C).
M1. Veroilmoitus on nykyisin
M2. Veroilmoitus täytyy palauttaa
M3. Veroilmoituksen mukana
M4. Jos esitäytettyyn veroilmoitukseesi tulee muutoksia

Veroilmoitus on uudistunut. Esitäytetty veroilmoitus korvaa veroehdotuksen ja veroilmoituksen. Lue toiminta- ja korjausohjeet. Tutustu myös Internet-sivuihin www.vero.fi.
‚ÄĘ Esit√§ytetyn veroilmoituksen saavat kaikki luonnolliset henkil√∂t ja kuolinpes√§t.
‚ÄĘ Esit√§ytetyn veroilmoituksen viimeinen palautusp√§iv√§ on merkitty ilmoitusosan etusivulle. Jos lis√§tt√§v√§√§ tai korjattavaa ei ole, veroilmoitusta ei palauteta (t√§m√§ koskee my√∂s maa- ja mets√§talouden harjoittajia sek√§ liikkeen- ja ammatinharjoittajia).
‚ÄĘ Kuitteja ja tositteita ei en√§√§ liitet√§ veroilmoitukseen. S√§ilyt√§ kuitit ja tositteet itsell√§si 6 vuotta verovuoden p√§√§ttymisest√§. Verotoimisto pyyt√§√§ niit√§ tarvittaessa. Veroilmoituksessa olevista esit√§ytetyist√§ tiedoista ei tarvitse s√§ilytt√§√§ tositteita, jos tiedot ovat oikein.
Lisätietoa verotuksesta saat verohallinnon Internet-sivuilta www.vero.fi , valtakunnallisista
palvelunumeroista tai verotoimistoista. Voit kysyä omaan veroilmoitukseesi liittyvistä asioista myös omasta verotoimistostasi, jonka puhelinnumero on merkitty veroilmoituksen etusivulle.
Jos korjaat esitäytettyä veroilmoitustasi tai verohallinto saa muualta verotukseesi
vaikuttavia lisätietoja, saat lokakuun loppuun mennessä uuden verotuspäätöksen,
tilisiirtolomakkeet ja verotustodistuksen.

 

Monivalintatehtävä:


Lue artikkeli ja siihen liittyvät kysymykset. Valitse oikea vaihtoehto (A, B tai C).
M1. Suomessa sähkölaitteiden käyttö
M2. Naiset usein
M3. Sähkölaitteiden korjaaminen itse on
M4. Nykyisin ihmiset

Suomalaiset käyttävät sähkölaitteita turvallisesti
 
Sähkölaitteita käytetään yleensä turvallisesti. Miehet kuitenkin ottavat sähkölaitteiden kanssa enemmän riskejä kuin naiset. Miehet esimerkiksi korjaavat laitteita enemmän kuin naiset. Miehet lukevat myös harvemmin laitteen käyttöohjeen.
 
Turvatekniikan keskuksen Tukesin tutkimuksen mukaan miehet saavatkin paljon useammin sähköiskuja kuin naiset.
S√§hk√∂laitteita ei saisi noin vain ryhty√§ korjaamaan ‚Äď siihen tarvitaan ammattitutkinto ja lupakirja. Omatoiminen laitteiden korjaileminen on huolestuttava asia. Ilmeisesti jotkut miehet yliarvioivat tekniset kykyns√§, arvelee tutkija Mika Saastamoinen STT:lle.
 
Omatoiminen sähkölaitteen korjaaminen on vaarallista. Se saattaa aiheuttaa vaaraa myös muille ihmisille kuin korjaajalle. Yleisesti ottaen turvallisuustilanne on nyt kuitenkin hyvä. Omatoiminen laitteiden korjaaminen on jopa vähentynyt neljän vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.
 
Useimmat kertovat noudattavansa sähköturvallisuuden sääntöjä. He esimerkiksi kytkevät sähkölaitteet pois päältä asunnosta ulos mennessään ja matkoille lähtiessään.
 
Selkouutiset

Oikein-väärin -tehtävä:


Lue mainos ja siihen liittyvät väittämät. Vastaa onko väite oikein vai väärin.
M5. Kotitalousopettajien mielestä nykynuorten asunnot ovat likaisia.
M6. Nuoret tekivät aikaisemmin enemmän kotitöitä kuin nyt.
M7. Paha haju asunnossa häiritsee nuoria.
M8. Patjat, peitot ja tyynyt kannattaa viedä ulos.
M9. Nuoret pesevät itseään vähemmän kuin ennen.

Nuoret eivät osaa enää siivota
 
Kotitalousopettajat väittävät, että nuoret eivät osaa enää siivota. He epäilevät, että nuoret joutuvat tekemään nykyisin entistä vähemmän kotitöitä. Siksi myös siivoamisen taito katoaa.
РTavarat ovat sekaisin, roskat viemättä, tiskit pesemättä ja pölyt pyyhkimättä. Epäsiisteys ei tunnu häiritsevän edes silloin, kun asunnossa jo haiseekin pahalta, sanoo opettaja Terhi Niittonen.
 
РEräs opiskelija valitti, että hänen nenänsä on aina tukossa ja iho kutisee ja siinä on ihottumaa. Kehotin häntä ensimmäiseksi siivoamaan ja viemään petivaatteet pakkaseen, niin pölypunkit kuolevat. Opiskelija oli ihmeissään, kun oireet hävisivät heti, muistelee opettaja Tiina Joensuu.
 
Kotitalousopettajilla on kuitenkin nuorista myös myönteistä kerrottavaa.
 
РHenkilökohtaisesta hygieniastaan he huolehtivat aiempaa paremmin.

 

Oikein-väärin-tehtävä:


Lue horoskooppi ja siihen liittyvät väitteet. Vastaa A, jos väite on oikein, ja B, jos väittämä on väärin.
M5. Kaksosten elämänhallinta on parantunut.
M6. Kaksosten kannattaa pyrkiä voimakkaasti eteenpäin elämässään.
M7. Kaverista on tällä viikolla kaksosille erityistä iloa ja hyötyä.
M8. Leijonien elämässä tapahtuu erityisesti taloudellisia muutoksia.
M9. Leijonien kannattaa luottaa omaan harkintaan.
M10. Varovaisuudesta on tällä viikolla hyötyä neitsyille.
M11. Neitsyiden tunteiden vaihtelu on vähäistä.
M12. Neitsyet voivat tällä viikolla kaivata yksinäisyyttä.

HOROSKOOPPI AJALLE 27.11. – 3.12.
 
KAKSONEN
Olet aiempaa aloitteellisempi ja näytät vihdoinkin saaneen tiukan otteen niihin asioihin, jotka koet tällä hetkellä tärkeiksi. Vireesi on mainio ja vauhtia näyttää riittävän joka lähtöön. Vältä kuitenkin ylenmääräistä voimien hajottamista äläkä rynni väkisin eteenpäin. Maltti on valttia. Ihmissuhteissa voi ilmetä sotkuja. Jokin vanha asia näyttää nousevan hiukan ikävällä tavalla uudelleen pintaan. Säpinää elämääsi näyttää järjestävän hyvää tarkoittava ystäväsi.
 
LEIJONA
Sinulla on edessäsi paras jakso pitkiin aikoihin. Tämä viikko saattaa olla suorastaan merkittävä rajapyykki elämässäsi. Nyt on aika omaksua uusia aatteita, ne vievät sinua elämässä eteenpäin pitkin harppauksin. Muutokset ovat muhimassa varsinkin materiaalisella tasolla. Joitakin asioita joudut väistämättä arvioimaan aivan uudelta pohjalta. Aikansa eläneet asenteet on nyt syytä heittää menemään. Toimi vaistosi varassa.
 
NEITSYT
Nyt sinun kannattaa olla valppaana, sillä saatat menettää hyvän tilaisuuden, jos annat tarkkaavaisuutesi herpaantua. Tuttavasi yrittää toimia sinua vastaan. Jos sallit tämän tapahtua yhtään vastaan panematta, tulet saamaan riesan itsellesi. Pidä puolesi. Omien tunnetilojesi hallintaan sinun kannattaisi kiinnittää huomiota. Ailahtelevaisuutesi tuskin haittaa ylen määrin lähipiiriäsi, mutta jos tunnet halua vetäytyä omiin oloihisi, sinun kannattaisi pohtia taustalla olevia syitä.

Avoimet kysymykset:


Lue uutinen ja vastaa kysymyksiin.
A1. Kuinka moni pääkaupunkilainen kävelee työmatkansa?
A2. Mikä on kokeilun tavoite?
A3. Mitä ilmaus "kimppakyyti" tekstin mukaan tarkoittaa?

Joukkoliikenne vie keskustaan
Liki puolet pääkaupunkiseudulla asuvista kulkee työmatkansa joukkoliikennevälineellä. Omaa autoa tai moottoripyörää käyttää 38 prosenttia työmatkalaisista, ja jalan menee 15 prosenttia asukkaista.
Pääkaupunkiseudulla tehdään arkisin yli 400 000 edestakaista työmatkaa. Viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan ainoastaan 300 henkilöä ajaa päivittäin omalla autolla lähelle Helsingin keskustaa ja jatkaa matkaa julkisella kulkuvälineellä. Selvitys johti kokeiluun, jolla muitakin työmatkalaisia ja keskustassa asioivia houkutellaan erilaisilla alennuksilla jättämään ajoneuvonsa kauemmaksi keskustaa. Näin pyritään helpottamaan keskustan ruuhkia ja pysäköintiongelmaa.
Kimppakyydin käyttöä ei ole tutkittu. Ilmeistä kuitenkin on, että etenkin lähikunnista tullaan monessa tapauksessa pääkaupunkiseudulle töihin vuoroin omalla ja vuoroin toisen samalla suunnalla asuvan autolla.

Avoimet kysymykset:


Lue teksti ja vastaa kysymyksiin.
A1. Mitä ovat nettikaupan suosituimmat ostokset? (2 asiaa)
A2. Miksi nettikauppa on suosittua? (2 asiaa)
A3. Mikä on asiakkaiden mielestä nettikaupan huonoin puoli?

Nettikauppaa ja perinteistä postimyyntiä
 
Suomalaiset suhtautuvat jo suopeasti sähköiseen kaupankäyntiin. Netistä saa jo mm. sahatavaraa, suomalaisia luomutuotteita ja porsaankyljyksiä. Tällä hetkellä netistä tilataan eniten levyjä ja kirjoja. Kunhan netin tuotevalikoima laajenee, verkosta voikin tulla ylivertainen keino käydä ostoksilla.
 
Väki ei halua viettää vähää vapaa-aikaansa kauppojen tungoksessa, vaan haluaa tarvitsemansa tuotteet mahdollisimman nopeasti ja helposti kotiinsa. Juuri vaivattomuus onkin suurin syy nettikaupan lisääntymiseen. Lisäksi monia viehättää asian ekologinen puoli: jokaisen ei tarvitse lähteä omalla autolla markettiin.
 
Tutkimusten mukaan verkko-ostamiseen suhtautuvat myönteisimmin ns. teknologia¬optimistit, jotka jo käyttävät internetiä aktiivisesti. Usein kyse on miehistä. Tämä tyyppikuva on kuitenkin muuttumassa. Perinteistä postimyyntiä hyödyntävät perheenäiditkin ovat jo löytämässä sähköisen kaupankäynnin. Naiset ovat nimittäin tutkimusten mukaan selvästi lisäämässä internetin käyttöään.
 
Nettikaupan maksupuoli arveluttaa kuitenkin vielä suomalaisia. Kuluttajat pitävät verkkokaupankäynnin suurimpana ongelmana tuotteiden maksamisen turvallisuutta. Kansainvälisessä kaupassa nettiostokset on yleistä maksaa luottokortilla. Luottokortin lisäksi käytetään maksutapana tilisiirtoa tai tuttua ja turvallista postinennakkoa.
 
Postin asiakaslehti